Welcome Bloggers!

Terima kasih singgah ke teratak saya,
Alhamdulillah...di sini anda boleh dapatkan info mengenai: Vitamin Shaklee


Saya boleh dihubungi di:
Facebook: www.facebook.com/wanna.wzamry
FB Page: www.facebook.com/KioskVitamin1
SMS/Wassap 016-4415473
Email: wnorazlina@yahoo.com | kioskvitamin@gmail.com

Followers

Friday, 28 February 2014

Konsisten vitamin B dan Vitamin C kulit boleh cantik dan....slim

Selamat pagi semua.

Pagi2 ni saya nak share 1 testimoni dengan anda


Nampak tak perubahan dalam gambar di atas?

Pn Hilmiah makin cantik dan slim hanya dengan konsisten amalkan VITAMIN B COMPLEX dan VITAMIN C Shaklee.

Boleh jadi macam tu ye dengan hanya vitamin b dan vitamin c?
Ya. 

Kulit memerlukan Vitamin C untuk membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit anda kelihatan bersinar dan gebu.

Vitamin B Complex ( B for Beauty) menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Vitamin B complex juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B Complex diperlukan.

Ramai kawan2 cakap tak suka vitamin B sebab boleh menggemukkan. 

1. B complex buat saya selera la
2. B complex buat badan saya gemuk la
3. B complex buat saya cepat lapar la

Sebenarnya SALAH.

Apa yang orang tak faham?
Sebenarnya B complex merupakan spark pulg dalam badan. Ia berguna dalam membakar gula (daripada makanan) untuk menghasilkan tenaga. Orang yang mendapat diabetes adalah mereka yang kurang B complex dalam badan sebab itu gula itu tidak dapat ditukarkan kepada tenaga. 

Tanda-tanda kekurangn B-Complex
· Mental & Emotion – Depression (kemurungan), Anxiety, Moodiness, Difficulty concentration, Defensive, minda yang tertutup, mudah marah, merajuk , emosi.
· Keletihan/tidak bermaya/wajah nampak kusam
· Tidak dapat duduk diam (resah gelisah)
· Panik (menggelabah/buntu/darah gemuruh)
· Sedih tanpa punca (termenung)
· Kekurangan selera makan
· Sembelit
· Water retention
· Sensitivity to light
· Dandruff
· Pre-menstrual tension

Sebab-sebab kemusnahan B Complex
· Jenis larut air – perlu sentiasa diganti
· Boleh musnah oleh matahari/heat/haba – proses memasak
· Memakan banyak gula boleh menghabiskan B Complex. Eg – satu botol Coca cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca cola ke bentuk tenaga
· Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex
· Strss – tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex
· Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex
· Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B

Fungsi-fungsi B Complex
· Peranan utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga
· Membantu memetabolismekan:-
- Lemak
-Karbohidrat
-Protein
· Anti stress
· Mengurang risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang
· Asid folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
· “B” for beauty – true beauty radiates from within
· Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission)
· Membantu meninggikan sistem pertahanan badan

Untuk siapa?
· Orang demam
· Stress
· Kaki arak
· Mereka yang terlibat dengan aktiviti yang meletihkan
· Pengguna pil perancang
· Jerawat (acne)
· Alahan dari perasa MSG
· Gementar (nervous)
· Membantu dalam masalah berkaitan PMS, mengandung dan masalah menopause – terutama B6. Awas B6 tidak boleh diambil secara tersendiri, ia mesti digabungi dengan kelapan-lapan keluarga B

Vitamin B yang baik ialah:-
Perlu mengandungi 8 keluarga B. Jika salah satu daripadanya kurang, Vitamin B berkenaan tidak berkesan. Keluarga B berkenaan tidak berkesan. 

Keluarga B yang dimaksudkan adalah: B1(Thiamin), B2(Riboflavin), B3(Niacin), B5(Pantothenic acid), B6(Pyridoxine), B12(Cyanacobalamin), Biotin dan Asid Folic. Bacalah labe; pada botol dengan teliti agar tidak menanggung kerugian.
Biotin dan Asid Folic diberi dalam kadar 100%

Kenapa air kencing bertukar kekuningan selepas pengambilan B Complex?

Sebenarnya adalah sangat normal apabila mengambil supplement yang mengandungi vitamin B, warna urin akan berubah menjadi kuning cerah kerana ianya adalah kesan daripada unsur B2(Riboflavin) yang terdapat di dalam B Complex. Ini kerana vitamin B merupakan vitamin yang larut air, B2(Riboflavin yang tidak diserap akan disingkirkan melalui air kencing dan kesan yang dilihat kepada urin bertukar menjadi warna seakan kuning cerah/fluorescent. Sekiranya ianya berwarna kuning yang pekat/gelap menandakan bahawa tubuh badan kita kekurangan air (dehidrasi), jadi pastikan minum air secukupnya. 

Nak cuba ?
Hubungi Wan Na  
SMS/ WA/ Wechat  016 441 5473

Monday, 24 February 2014

Rahsia kawan ku kurus dalam 2 bulan dengan cara paling selamat

Produk kurus mampu kuruskan badan dalam masa yang cepat dan singkat.
Tapi...bagaimana kesan jangka panjang?

Saya lebih suka cara lambat...walau sebulan turun 1kg, berat yang hilang tu akan terus hilang walau kita stop 2 bulan ambil produk tersebut.

Awal Bulan Januari, sorang kawan sekolah saya nak cuba produk Shaklee iaitu Cinch, Lecithin dan Herblax.

Lepas sebulan dia repeat order lecithin sahaja.
Now, akhir bulan Feb, dia berjaya turunkan berat dari 65 kg kepada 52 kg dalam masa 2 bulan. Woww terkejut juga saya, sebab perubahan yang dia alami tu begitu cepat bagi saya.

Bila dirisik, macam mana dia boleh kurus?....dia bercerita, sejak dulu lagi dia memang amalkan cuka epal dan jus lemon. Tapi berat susah nak turun juga. Selepas amalkan Set Shaklee ni, berat dia mendadak turun pada bulan ke 2. Penjagaan makanan pun penting seperti, dia kurangkan ambil nasi dan tak makan malam. Semua baju2 lama dah boleh dipakai semula. Seronok tak terkata. :D

Cuka epal adalah makanan tradisi yang berkesan untuk turunkan berat badan. Jika anda terlalu susah nak turunkan berat, cuba tambah cuka epal dalam diet anda.

Macam mana nak ambil?

jangan lah ambik togak/langgah camtu je. melecur usus ngan tekak anda nanti. Cara dia, letak sikiiiiiiiit je cuka nie, campur lah dengan ayaq masak. Rasa dia mula-mula memang tak boleh terima. Tapi lama-lama ok lah. Rasa dia masam-masam sikit. Kalau tak lepas jugak, anda tambah lah sikit madu. Jangan gula tau. Sebab proses nak turunkan berat badan adalah dengan kurangkan ambik gula jugak. 

Anda ambik lah cuka apple nie pagi secawan...malam sebelum tidoq secawan. Kalau dah serasi ngan rasa dia, ambik dan minum sejam sebelum makan. Konfem ia mampu menyekat anda dari makan banyak. Sungguh.
Kalau ambik sebelum tidoq...sila standby diri anda untuk bangun tengah malam sebab ia jugak berfungsi sebagai nyah toksin. Jadi asyik nak kencing sahaja dan lebih banyak dari biasa.

ANTARA KHASIAT CUKA EPAL IALAH :

1.  Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses penurunan berat badan.
2.  Membantu menyembuhkan pelbagai penyakit dan masalah kesihatan seperti alergi yang disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan mahupun persekitaran. Ia bagus untuk menyembuhkan jangkitan sinus, selsema,jerawat,kolestrol tinggi, keletihan , sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis, gout dan membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
3.  Membantu meningkatkan kadar metabolisma badan. Dengan itu kadar pembakaran lemak menjadi lebih  cepat dari biasa. Ia juga memberikan anda lebih tenaga untuk menurunkan berat badan.
4.  Membantu menurunakn kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan yang disebabkan pengumpulan lemak.
5.  Sebagai tambahan, jika cuka epal diambil setengah jam sebelum makan, akan dapat mengekalkan kenyang malah melambatkan rasa lapar.
6.  Melambatkan proses penuaan dengan mengimbangi keasidan dalam tubuh kerana asid yang tinggi  menyebabkan rasa mengantuk dan malas
7.  Mengimbangi PH rambut dan membunuh bakteria yang menyebabkan klemumur dan keguguran rambut.

8.  Membantu mengawal tekanan darah tinggi dan gout.
9.  Membersihkan buah pinggang
10.Membantu menyelesaikan masaalah pencernaan dengan membunuh parasit di dalam perut.
11. Meningkatkan stamina badan dan mengurangkan keletihan akibat bersenam.
12. Meningkatkan sistem imun badan
13. Mengurangkan masaalah selulit


Justeru jika anda memilih menurunkan berat badan secara tradisional, cuka epal adalah jawapannya.

Pengambilan cuka epal bercampur madu yang disertakan dengan senaman dan kawalan pemakanan adalah cara yang betul untuk menurunkan berat badan. Kepada yang tiada masalah dengan berat badan, jangan risau kerana pengambilan cuka epal tidak akan menjadikan anda kurus kering. Kerana apa yang dipecahkan oleh cuka epal adalah lemak dan bukannya tisu otot.

CUKA EPAL BILA DICAMPURKAN DENGAN MADU MEMPUNYAI KHASIAT TAMBAHAN SEPERTI BERIKUT :
1.    Merangsang pemecahan lemak
2.    Melancarkan perjalanan darah
3.    Menguatkan tenaga dalaman
4.    Meningkatkan kecergasan, daya ingatan , emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak
5.    Membersihkan usus kecil dan besar.
6.    Juga berfungsi sebagai anti-alergik, anti-septik, anti-anemia dan anti-ulser.
7.    Melega dan mengurangkan masaalah kulit seperti jerawat
8.    Meningkatkan metabolisme tubuh
9.    Menghalang penyerapan minyak dan penimbunan lemak
10.  Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan ( pemparitan limfatik )
11.  Melembabkan dan mengencangkan kulit.
12.  Mencegah dan mengawal selulit
13.  Melangsingkan benjolan lemak yang tidak dikehendaki terutamanya di bahagian perut, lengan, pinggul dan peha.
14.  Meredakan sakit dan sengal sendi.
15.  Menurunkan risiko penyakit jantung dan barah
16.  Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
17.  Meningkatkan kesihatan tulang dengan menambah mineral tulang
18.  Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dan mengekalkan tahap kolestrol darah
19.  Membantu menwujudkan berat badan ideal.
20   Menghilangkan stress.


       Diriwayatkan Nabi Muhammad s.a.w suka kepada cuka.

Jabir menceritakan, ' Satu hari Rasullullah mempelawa saya ke rumah baginda. Dia dihidangkan dengan roti.
           Dia bertanya; ' adakah apa-apa perasa ?'
           Mereka menjawab; ' tidak. Hanya ada cuka.'
           Nabi berkata ; ' Cuka adalah sos yang baik '.
Jabir berkata, " aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya daripada Nabi Allah ".
        
Nafa berkata, " Aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya dari Jabir ".
            ( Muslim, Abu Dawud, Nasa'i )

Rumah yang menyimpan cuka tidak akan menderita dari kemiskinan
    ( Diriwayatkan oleh Ummu, Tarmizi, Baihaqi )

" Cuka adalah kemudahan bagi manusia "
      ( Diriwayatkan oleh Muslim )

" Allah telah meletakkan berkat dalam cuka. Ia digunakan oleh para nabi sebelum aku "
      ( Diriwayatkan oleh Aisyah, Muslim dan Ibnu Maja )

Pesan saya, jika anda nak kurus dengan budget rendah, silalah cuba cuka epal dan tambah juga LECITHIN dan HERBLAX.

Lecithin bantu pecahkan lemak2 di dalam badan...manakala
Herblax bantu anda detox secara intensive dan bantu pejalkan otot perut.

Lecithin dan herblax, budget bawah RM 100.

Anda nak cuba ?
Sila hubungi saya di
1. Facebook 
2. Sms/whatsapp/wechat  016 441 5473.

Kolesterol menurun...inch loss banyak

Selamat pagi anda semua.
Pagini sempat masuk group Golden Longue, group untuk customer Shaklee. 

Harini nak kongsi testimoni ini dengan anda.


Testimonial diri sendiri.
Before: 66-68 kg 
After: 58 kg

Sy cuma consume Herblax dan Lecithin sahaja. Pada mulanya sy consume utk masalah sembelit yg agak kronik dan kolesterol tinggi (naik bintik kolesterol kt mata dan ikut report medical, kolesterol tinggi), but then after 2 - 3 months badan semakin susut. 

Kesan yg best: Bintik kolesterol tu dh hilang, kolesterol dh paras normal (kdg2 kurang dari tu) and sembelit makin baik. Sy jenis yg rangka besar, jadi berat sy tak banyak yg turun berbanding org lain, TAPI inch loss mmg banyak. 

Sekarang ni, kdg2 je sy mcm lecithin dan herblax, bdn tak naik pun. cuma kena kawal makan yer.

Alhamdulillah sy dh dpt berat normal (^_^). To all people out there, kena cuba yer. Kite mampu untuk ubah dan SIHAT. 
Yang penting, perlu yakin dan konsisten. hehehe

TERIMA KASIH SHAKLEE 


Dan saya kongsikan dengan anda bagaimana beliau amalkan Shaklee sehingga boleh inch loss sebanyak ini

Lecithin: After Lunch - 3 biji or 4 biji (if makan byk hihi), then petang 3 biji or 2 biji (after makan ptg or minum manis)

Herblax: 4 biji sebelum tido (depends on sembelit, if dh 2 ari tak buang, so sy makan herblax berturut2 semgu. If makan tak byk, sy tak makan pun herblax). 


Anda nak cuba produk ini?
Hubungi Wan Na  016 441 5473

Cantik tanpa mekup...secantik Datin Norjuma

Less is more...tak perlu mekap lebih.
Lagi sekali gambar Datin Norjuma.
Harini membe sekolah bertanya mengenai Vitamin B Complex Shaklee.

Sharing untuk yang nak tau juga.

Kalo orang yang nak jaga kulit dan awet muda wajib amik vitamin B kompleks.

B complex ialah anti stress, membantu melindungi kulit dari pancaran mentari, melancarkan perjalanan darah

1) anti stress- bile kite stress urat2 muka kite bekerja lebih kuat berbanding urat2 ketika kita senyum..dan bile stress kite cenderung mengerutkan muka..kerutan2 stress tu boleh menyebabkan kedut2 pada wajah.

2) Membantu melindungi kulit daripada pancaran matahari- salah satu punca kulit kusam adalah terlalu banyak terdedah pada sinar uv. Kulit ini kalau dah kusam memang mengambil masa untuk dipulihkan..
Pengambilan B Complex sememangnya langkah yang bijak.
Saranan saya, jika anda sering terdedah kepada cahaya matahari, lebihkanlah pengambilan B Complex dalam diet anda bagi mengelakkan kerosakan kulit yang serius.

3) Melancarkan perjalan darah- kita semua tentu tahu kan perjalanan darah yang baik menampakkan wajah lebih muda. Sebab itu lah semasa membuat rawatan muka (facial) , beautician akan end up treatment dengan facial massage..mengapa ye??
sebabnya, mereka nak stimulate blood circulation kita..perjalanan darah yg baik membantu kite kelihatan lebih muda..wowww! Ia juga mampu dan menghilangkan tekanan pada badan dan wajah..seterusnya kita akan kelihatan ceria & lebih berseri2.
Nak cuba vitamin B Complex? Sila contact saya:
Wan Na 016 441 5473.

Saturday, 22 February 2014

Campak pulih dengan Shaklee

Campak adalah penyakit yang disebabkan adanya infeksi virus yang hidup pada cairan lendir di saluran hidung, tenggorokan dan di dalam darah. Penyakit ini menular dan membunyai bermacam gejala.

Gejalanya:


Gejala awal : 
Demam berlangsung selama 5 hari.
Pilek.
Batuk.
Lemah.
Lemes.
Mata kemerahan.
Takut terhadap cahaya.
Yang paling khas adalah timbulnya tanda berwarna putih keabu-abuan di kelilingi warna warna kemerahan. Biasanya awal timbulnya pada bagian pipi sebelah dalam.

Gejala lanjutan:
Demam lebih tinggi lagi.
Pada peringkat ini mulai muncul ruam atau bintik-bintik kemerah.
Biasanya ruam timbul mulai dari belakang telinga, tengkuk, kemudian menyebar ke suluruh badan.
Terasa lebih gatal.
Sering juga disertai dengan perdarahan pada kulit, mulut hidung dan saluran pencernaan.

Gejala akhir:
Pada peringkat yang terakhir gejala-gejala awal dan lanjut mulai hilang.
Pada kulit akan terlihat bekas parut kehitaman.
Anak harus segera dibawa ke dokter. Setelah itu lakukan perawatan.

Cara perawatan:
1. Dahulu orang tua takut memandikan anaknya bila terkena campak. Namun hal ini tidak benar. Anak penderita campak tetap boleh dimandikan. Karena kelainan kulit pada penyakit campak tidak mengalami infeksi, maka tidak perlu memandikannya dengan cairan anti septik khusus. Basuhlah tubuh anda dengan air hangat agar tubuhnya tetap bersih. Setelah selesai mandi tubuh di taburkan bedak bedak salisil atau bedak anti gatal lainnya.

2. Setelah beberapa hari bintik-bintik merah akan menyembuh. Bekasnya akan menjadi kehitaman dan kadang bersisik. tapi tidak perlu risau. Sapukan saja lotion atau krim pelembap pada kulit setiap habis mandi. Lakukan terus menerus hingga sisiknya menghilang.


Saya nak share TESTIMONI campak yang di alami oleh Master Herny, 

Kesan selepas 5 hari dengan Shaklee



terujaaa for testimoni ni!
gambar pertama tu masa nak naik penerbangan dari jeddah ke malaysia.. 13hb! then turun kl terus ke penang! masa kena campak saya amik vita c n nutriferon memang saya bawak semasa ke umrah. biji2 mula ciken pox ni keluar di leher 2 biji masa hari terakhir kat mekah. atas nasihat kawan saya beli 10 liter air zam2 minum. separuh buat mandi. di mekah masa demam tinggi tak selera makan. banyak makan kurma.minum jus, cinch tea+ madu untuk energy. 
then amik nutriferon+vita C. panadol ada amik juga sebab badan terlalu panas.

sampai di penang baru saya start intensive shaklee!
16hb kot! saya bedakkan muka dgn ESP. cuci muka dgn nutriwhite. vita C sr 2 biji sehari. vivix 1-2 kali sehari.collagen 1 sachet sehari. performance drink n esp untuk nutrition. dan vita E sapu pada bintik2 yg hmpir kering! hasilnya! lebih kurang 1 minggu dah ok sangattt2 kulit! dalam masa 4-5 hari bershaklee secara konsisten! ada jugakla mandi 3 kali dengan air daun mambu. n ada amik piriton for gatal merenyam.

bagi uolss yg bajet! saya sarankan sekurang2 nya amik ESP for minum &masker n vita C 2 biji sehari.

ada bjet tambah vivix n collagen. memang pantas kulit akan kembali cantik! ni parut campak tau! n saya pon makan ikut suka laksa, ayam goreng, udang seme bedal!

kalau uolss setakat jerawat batu tu~~~~ memang laaaa lagi senang!


Produk yang diguna:
Vivix
ESP
Vitamin C 500mg 
Collagen
Pencuci Nutriwhite
Nutriferon

Dengan semua produk ni, hasilnya begitu cepat dan berkesan.

Jika anda nak cuba produk-produk ni, bolehlah hubungi saya:
Wan Na  016 441 5473

Friday, 21 February 2014

Anak tak nak ke sekolah? Cuba tips ni

Selamat pagi pembaca semua.
Anda anda anak? Berapa umur anak anda? Anda ada hantar mereka ke sekolah atau tadika? Ada masalah anak taka nak pegi ke sekolah?

Jom baca sikit, saya share tips dari Liyana Malek, pakar Emosi anak anda.
Saya sangat suka Liyana Malek ni, penyampaian dia sangat la bertenaga! Rasa nak je join dia punya kursus :D

Saya ada anak umur 6 tahun, Alya Nabilah dan 5 tahun, Adam Muqri. Kadang-kadang saya hadapi masalah bila mereka tak nak pegi ke sekolah. Jalan2 kat fesbuk, jalan2 kat blog terjumpa dengan Liyana Malek ni. Saya Like Page dia. Banyak info2 yang kita as parent dapat guna dalam mendidik anak2.

Alhamdulillah sejak saya amalkan apa yang di share, saya lebih mudah menguruskan anak2 saya.
Terima Kasih Liyana Malek.

Anda pun, patut cuba.

Ini saya share video dari beliau





klik pada gambar untuk baca lanjut


Wassalam.
Moga berguna untuk anda ibu2 penyayang. :D

Gempar bila period lambat

Kalau kat sekolah...saya cikgu sebab tu la saya ambil situasi cikgu, harap maklum hihi

Sambung ye..kalau kat sekolah, bila ada member datang period lambat, mesti kena usik "pregnant kot" hihi...bila sorang pregnant, yang lain disuruh jaga2 takut berjangkit, pakat pregnant pulak. Hai karut sungguh :)

Bila anda lambat datang period, sebagai seorang wanita, kita kena cek...period terganggu,  maknanya hormon kita terganggu. Bila hormon terganggu banyak juga masalah kesihatan akan timbul.
Bagi anda yang nak hamil, gangguan hormon boleh menyebabkan anda sukar hamil.

Berikut dikongsikan punca yang menyebabkan haid lambat

• Tekanan: Tekanan dalam bentuk fizikal dan mental boleh mempengaruhi hormon anda dan seterusnya haid kita. Bila kita dalam keadaan tertekan badan akan mengeluarkan hormon stress yang boleh menganggu ovulasi dan seterusnya memberhentikan haid kita.

• Masalah kesihatan: Sakit secara tiba-tiba seperti demam panas, menjalani pembedahan, atau sakit yang memerlukan rawatan intensif boleh memberikan tekanan fizikal terhadap badan dan seterusnya menganggu kedatangan haid kita.

• Ubatan: Mungkin baru baru ini anda baru mencuba jamu atau menjalani rawatan traditional atau intensif untuk menguruskan badan. Sekiranya betul, kemungkinan besar ia punca mengapa haid anda lewat.

• Berlebihan hormon prolaktin: Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat berbulan-bulan lamanya. Sekiranya anda merasa seperti susu keluar dari puting payudara atau pening kepala, berjumpalah dengan doktor kerana kemungkinan besar anda mengalami masalah hyperprolatinemia.

• Menyusu badan: Sekiranya anda menyusu badan terutamanya secara eksklusif, haid anda mungkin tidak akan datang sehingga berbulan-bulan.

• Masalah tiroid: Rasa panas, berdebar dan kekurangan berat badan secara mendadak mungkin merupakan tanda yang anda mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.

• Gemuk: Berlebihan lemak dalam badan boleh memberikan ketidak-seimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Berlebihan hormon estrogen akan menyebabkan haid anda terganggu seterusnya lewat haid. Cuba kurangkan 10% dari berat anda sekarang dan kemungkinan besar kitaran haid anda kembali seperti biasa.

• Terlalu kurus: Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadapi haid anda. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak senaman seperti atlit dan penari balet. Mendapatkan kembali berat badan yang sepatutnya dengan secara automatik akan mengembalikan haid anda semula.

• Tersilap kira: Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Asal ia dalam kitaran 21-35 hari, haid anda andalah normal. Pastikan mencatit dalam nota hari pertama haid anda setiap bulan supaya anda tidak lagi risau.

• Menopos: Bagi mereka yang berusia lewat 40'an, mengalami haid yang semakin sedikit dan jarang-jarang adalah salah satu tanda menopos. Sekiranya bimbang, berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan sedikit ujian darah boleh membuat diagnosa yang tepat. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear untuk memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.

• Pencegah hamil: Sekiranya anda baru-baru ini mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi seterusnya kedatangan haid. Jadi jangan risau!

• Hamil: Akhirnya, sebab mengapa anda lewat haid adalah kerana anda hamil!... congrats!! Ujian air kencing dengan mudah dapat memberikan pengesahan.



Apa yang ditakuti dalam hal ini ialah kelambatan datang haid yang disebabkan olih penyakit. Penyakit yang paling sering berlaku ialh 'Polcystic Ovary Syndrome' atau PCOS yang sering juga menyebabkan kemandulan. Follikular cyst iaitu karung telur yang tidak pecah waktu ovulasi (hari ke14-15) juga bolih menyebabkan tidak datang haid, tapi cyst ini akan pecah dengan sendir bila sampai saiz 5 cm atau lebih dan kandungan cyst iaitu air akan diserap badan.

Lain2 penyakit termasuklah tumbuhan kanser ovary. Olih itu sangat penting wanita yang kelewatan atau tidak datang haid untuk buat ultrasound scanning - melalui perut atau vagina untuk mengesan cyst atau tumbuhan yang merbahaya.







Nak cuba GLA Shaklee?
pm Wan Na  
sms/whatsapp  016 441 5473.

Sinusitis/Resdung rosakkan hidung..Ajai buat hidung baru

Selamat petang rakan pembaca sekalian.
Kenal tak Ajai? Dia dah buat hidung baru. :D

Sebenarnya, bukan itu yang saya nak cerita. Semalam ber-blogwalking, jumpa la kisah si Ajai ni dah buat hidung baru...anda tau kenapa?
Bukan sebab nak nampak handsome tapi sebab penyakit Sinusitisnya dah makin teruk, sampai telinga jadi tak dengar dan kena buat pembedahan telinga pulak.

Bahayanya SINUSITIS.

Nak tau lanjut cerita Ajai kat sini ye:
http://terengganutoday.com/hiburan/hidung-mancung-baru-ajai-berharga-rm28-ribu


Apa itu SINUSITIS?

Sinusitis merupakan peradangan pada sinus. Sinus sendiri adalah rongga udara di daerah wajah yang terhubung dengan hidung. Peradangan pada sinus ini menyebabkan penimbunan lendir di rongga sinus dan menjadi media pertumbuhan bakteria. 

Gejala Penyakit Sinusitis

Penderita mengalami flu yang berkepanjangan

Penderita biasanya mengalami nyeri seperti radang di dalam rongga hidung

Penderita merasa sakit kepala terutama saat menunduk dan menoleh diikuti oleh nyeri di wajah seperti pipi dan antara hidung dengan mata 

Penderita biasanya meriang dan mengeluh karena pendengarannya berkurang

Hidung mengeluarkan cairan/ingus hingga penciuman juga berkurang

Penderita mengalami penurunan nafsu makan.

"Jika seseorang pesakit mengalami simptom ini sehingga 12 minggu, ia masih sinusitis akut. Jika simptom ini berpanjangan melampaui 12 minggu maka ia dikenali sebagai sinusitis kronik.


Macam mana nak merawatnya?

Ini kata pakar bedah perunding Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) Prince Court Medical Centre Datuk Dr Kuljit Singh.

"Para pesakit perlu mengetahui peringkat sinusitis masing-masing - akut, sub-akut atau kronik. "Jika anda mengalami selesema yang teruk, ia juga boleh menjejaskan sinus anda dan ia membawa kepada satu keadaan akut.

"Dalam kes akut para doktor akan cari jalan untuk mengurangkan bengkak pada rerongga sinus menggunakan ubat, dan ini akan membantu memperluaskan liang rerongga itu sekali gus membolehkan lelehan mengalir keluar," kata Dr Kuljit.

Sinusitis akut boleh dirawat dengan ubat sementara sinusitis kronik lazimnya memerlukan prosedur pembedahan.

sumber: Sinar Harian


Bahayakah Sinusitis/Resdung?

Ini antara kesan dari Sinusitis
* Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata
* Jangkitan otak (meningitis)
* Sakit tekak yang kronik
* Jangkitan tulang muka
* Memburukkan keadaan lelah
* Berdengkur yang kronik
* Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
* Alahan hidung atau hidung sensitif
* Selesema biasa yang melarat.


Cubalah Set Vitamin Shaklee yang terdiri daripada




1) Alfalfa Complex
2) Vitamin C
3) B Complex

Berikut adalah fungsi setiap vitamin tersebut...

ALFALFA COMPLEX

- Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
- Ia kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.
* Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa..

B COMPLEX

- B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
- Membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh
- Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
- Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress

VITAMIN C

- Bertindak sebagai anti-histamin tanpa perlu kita mengalami side effect dari pengambilan drugs anti histamin
- Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
- Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
- Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage (Fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)
- Meningkatkan pertumbuhan tisu.

Dengan pengambilan Vitamin  Shaklee secara konsisten, ia mampu merawat penyakit resdung yang kronik tanpa perlu membuat rawatan resdung. Insyaallah dengan izinnya. Kita hanya mampu berusaha, doa dan tawakal.

Mudah-mudahan, setelah mengamalkan Vitamin  Shaklee, anda tidak lagi mengalami masalah:
-Bersin setiap pagi
-Gatal telinga & tekak
-Mengalir cecair putih setiap masa
-Batuk berkahak
-Nafas berbau
-Gatal hidung & mata
-Sakit kepala
-Sakit gusi

Testimoni 





Yang ini pula, beliau ambil Vivix untuk Sinusitis Kronik

Nak cuba Set Sinusitis?
PM Wan Na di 
2. SMS/Whatsapp/Wechat  016 441 5473

Tuesday, 18 February 2014

Lambakan kosmetik...waspada!


Selamat pagi bloggers, pagini saya berkesempatan nak share info ni kepada anda.
Beberapa hari lalu sempat saya membelek harian metro. Akhbar ni saja yang ada kat kantin sekolah :)

Baca tajuk pun dah terbakar. Seperti yang anda dan saya tahu, kat fesbuk banyak sangat produk2 baru yang dijual untuk kecantikan. Testimoni pun sangat...sangat buat orang teruja nak mencuba....termasuklah diri saya :D
Hahaha nak juga ye.

Tapi....sejak kenal Shaklee, saya lebih berhati2 dalam memilih produk untuk diguna pada badan sendiri terutama yang nak dimakan atau sapu.

Pernah saya nak cuba satu produk ni, malas nak cakap produk apa, tapi dia tulis, bila sapu nampak cantik dan merawat kulit...soalan pertama dan standard yang saya tanya, apa kandungan produk tersebut?

Peniaga tersebut cakap, kandungannya biasa je.
Saya musykil jugak la kan, kalau kandungan biasa, macam mana boleh jadi terus cantik lepas pakai...glowing2 lagi.
Oleh sebab risau, tak jadilah saya beli.

Anda semua pun kalau nak cuba satu2 produk, selidik dulu kandungan dia...nak tau apa benefit pada badan, cer google...banyak info yang di share kan.
Sebaiknya gunalah produk yang tiada bahan2 yang merbahaya...pendapat saya, produk yang selamat lebih mahal dari produk yang bahaya...tapi kalau dah nak cantik, kenalah melabur sikit la kan.



Jika anda ada TERguna produk2 yang macam ni, dan dapati kulit anda ada ciri-ciri terbakar tu, ini saya kongsikan tips nya.


Berikut 10 Tips Mengatasi Wajah Terbakar Karena Kosmetik 

1. Mencoba cream kosmetik tersebut pada bagian punggung telapak tangan
sangat penting untuk mencoba cream kosmetik tersebut pada bagian punggung telapak tangan untuk melihat apakah kulit anda bisa meneruskan pemakaian cream kosmetik tersebut.

2. Menghentikan pemakaian
apabila terjadi iritasi pada kulit bagian punggung telapak tangan sebaiknya jangan diteruskan karena kulit anda tidak akan siap menerima efek samping dari product tersebut.

3. Jangan memberikan bedak pada wajah
apabila dalam kondisi terbakar, wajah akan sangat sensitif. Pemberian bedah pada wajah hanya akan menimbulkan masalah pada kulit wajah anda.

4. Jangan memberikan cream lainnya pada wajah yang terbakar
menambahkan cream wajah yang lain hanya akan merusak dan menambah masalah wajah ( biarkan sembuh dengan alami )

5. hindari wajah anda dari debu
debu akan membuat wajah yang terbakar semakin gatal dan menimbulkan iritasi.

6. Hindari wajah dari sinar matahari
sinar matahari dapat menimbulkan efek yang sangat berbahaya pada wajah jika wajah yang terbakar oleh kosmetik dibakar oleh sinar matahari.

7. jangan mengkonsumsi ikan laut
Mengkonsumsi ikan laut dapat menyebabkan terpicunya iritasi atau alergi dan gatal-gatal

8. Mengkonsumsi Vitamin C
Vitamin C akan meningkatkan daya tahan tubuh anda dan mempercepat penyembuhan ( lakukan dengan teratur pada masa penyembuh berlangsung )

9. Mengkonsumsi Vitamin E
Vitamin E berfungsi sebagai anti oksidan yang akan menangkal radikal bebas dan merangsang pertumbuhan sel kulit yang baru.

10. Minum air yang banyak
Minum banyak cairan juga akan membantu Anda menyembuhkan luka bakar. Minum enam sampai tujuh gelas air atau konsumsi teh herbal dan jus. Selama Anda terhidrasi, kulit Anda akan terhindar dari kekeringan.

Selamat mencoba, hati - hatilah dalam memilih product untuk wajah anda, cantik alami adalah kecantikan yang sesungguhnya. 


Credit to: http://inti-kesehatan.blogspot.com

Dan ini saya kongsikan juga testimoni sharing dari bekas pengguna salah satu produk yang melambak kat internet tu.


Disamping tu, nak promot juga produk Shaklee...produk Shaklee pun melambak kat internet...tapi...produk ni diyakini selamat, halal dan berkesan.
Produk Shaklee diuji secara klinikal dulu sebelum dipasarkan.
Harganya pun bertpatutan.
Nak try produk untuk kecantikan kulit pun ada. Produk Shaklee merawat dari dalam, menyihatkan sel-sel terlebih dahulu.
Bila sel-sel sihat, barulah anda akan kelihatan sihat bertenaga di luarnya.

Inilah produk yang boleh merawat kulit dari dalam.
Nak ambil semua boleh, ambil sikit2 dulu pun boleh. Biasa saya akan suggest set minimum ikut keperluan anda.

Nak tau mana yang sesuai untuk anda?
Boleh Pm saya di fb:/wanna.wzamry
atau SMS/Whatsapp/wechat   016 441 5473.


Ini pulak testimoni mereka yang dah cuba produk Shaklee ni.

Tapi awal2 saya bagitau, dengan Shaklee, anda kena konsisten makan selama 2-3 bulan untuk dapatkan hasil yang anda nak.
Setengah orang dapat kesan cepat, ada yang lambat bergantung kepada penerimaan badan.






















Pesan saya, pilihlah produk yang SELAMAT, BERKESAN, MESRA ALAM, HALAL.
Pilihan saya tentunya SHAKLEE.
Shaklee dah 50 tahun lebih di pasaran tau. :D

Selamat menjadi pengguna BIJAK!
Contact saya kalau nak cuba Shaklee ye :D

Sunday, 9 February 2014

Vita-Lea® Iron Formula

Multi vitamin & Multi mineral

Multi yang Hebat
Suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan

Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli. Vita-Lea dirumus khas
bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang
diperlukan oleh orang dewasa.

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:
• Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.*
• Mengandungi beta karotena yang membantu dalam
mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan
tisu.
• Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D
untuk kesihatan tulang dan gigi.
• Biotin dan asid pantotenik membantu untuk
memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
• Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah
merah.*




Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.
Tiada tambahan perasa tiruan, pemanis, bahan pewarna atau pengawet.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.




Wan Na
Whatsapp/viber/wechat/sms 016 441 5473



Thursday, 6 February 2014

Testimoni Vita-Lea



Pengakuan ibu mengandung dan vitamin Shaklee:-


Kalau anda mampu utk spend duit utk beli bag baru, kasut baru, hp baru...sudah tentu anda juga mampu utk bli vitamin yang baik utk perkembangan dan tumbesaran bayi anda sejak dari dalam kandungan lagi. InsyaAllah.

Namun jika anda mempunyai kekangan kewangan, kami menyediakn pakej bajet utk anda sama2 menikmati dan merasai kebaikannya.

Wan Na
Whatsapp/viber/wechat/sms 016 441 5473





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...