Welcome Bloggers!

Terima kasih singgah ke teratak saya,
Alhamdulillah...di sini anda boleh dapatkan info mengenai: Vitamin Shaklee


Saya boleh dihubungi di:
Facebook: www.facebook.com/wanna.wzamry
FB Page: www.facebook.com/KioskVitamin1
SMS/Wassap 016-4415473
Email: wnorazlina@yahoo.com | kioskvitamin@gmail.com

Followers

Saturday, 19 July 2014

Apa jadi pada tubuh semasa berpuasa?

Saya terpanggil untuk kongsi ilmu yang saya dapat dari fb ni...sama-sama kita baca ye :)


Apa yang Terjadi Pada Tubuh Badan Semasa Kita Berpuasa?

Jantung dan darah - Darah akan kurang dipamkan ke sistem pencernaan badan. Oleh itu ia akan dihantar ke tisu-tisu badan yang lain. Selain itu, badan akan menggunakan tempoh berpuasa ini untuk mengeluarkan kolesterol yang tersumbat pada dinding-dinding saluran darah.

Paru-paru - Paru-paru akan menyerap beribu-ribu jenis toksin semasa kita bernafas. Puasa dapat membantu paru-paru menyingkirkan toksin yang berbahaya kepada tubuh badan kita.

Perut dan usus - Perut dan usus akan menggunakan masa berpuasa ini untuk mencuci dan menyingkarkan bahan-bahan buangan untuk memastikan sistem percernaan badan kembali efisien.

Hati - hati menyediakan badan dengan glikogen iaitu sumber tenaga kedua badan dan menukarkan lemak kepada gliserol ketika tiada glukosa (daripada makanan).

Ginjal - Semasa kita berpuasa, ginjal akan meningkatkan kadar dialisis iaitu proses penyingkiran garam dan air untuk menurunkan tekanan darah.

Dengan berpuasa, ia memberikan manfaat secara fizikal dan meningkatkan kesihatan badan kita ke tahap optimum.

Friday, 18 July 2014

Shaklee bersekongkol dengan Israel? Baca dulu...

Isu hangat sekarang ialah peperangan di Gaza-Israel dan hangat juga ialah ramai yang kata Shaklee bersekongkol dengan Israel....SALAH TU.

Shaklee dah keluarkan STATEMENT ni...harap baca dan YAKIN lah dengan produk Shaklee.

Tak payah saya cerita panjang lagi.

MH17 selamat beradu



Kalut beberapa harini dengan berita MH17...hari pertama kejadian, terkejut saya dengan berita tersebut, speechless.

Sejak akhir-akhir ni banyak sangat kejadian luar biasa yang terjadi....apa-apa pun marilah sama kita berdoa, moga dilindungi oleh Allah.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim! Kau peliharalah bumi Malaysia tercinta &
Seluruh Rakyatnya ini dari segala bentuk musibah, bencana, gangguan niat jahat manusia Ya Robb. Peliharalah kami dan bantulah kami menghadapi pelbagai jenis ancaman musuh di dalam dan di luar negara Ya Allah. 

Ya Allah Kau bantu kami untuk memelihara & menegakkan agamaMu dan KekasihMu Rasulullah saw. Kau bantulah memelihara umat Islam di seluruh dunia. 

Selawat & salam ke atas junjungan baginda saw & ahli keluarga. 

Amin Amin Amin Ya Robbal A'lamin. 

Tuesday, 8 July 2014

Soalan biasa orang tanya pasal OmegaGuard

Ramai yang tau OmegaGuard Shaklee ni untuk perkembangan otak saje. Sebenarnya banyak lagi benefit yang boleh dapat dengan OmegaGuard. Di bawah adalah soalan2 yang sering di tanya oleh customer ke saya.


1. Dalam sebotol Omega Guard Shaklee ada berapa biji dan boleh tahan berapa lama?
Sebotol ada 90 biji sahaja. Penggunaannya bergantung pada pengambilan mengikut dosage yang disarankan oleh distributor masing-masing.

    i. Untuk kanak-kanak 1 tahun ke atas : Picit sebahagian daripada Omega 
       tersebut kerana berbentuk kapsul dan dimasukkan dalam susu 
       ataupun makanannya.
    ii.Untuk kanak-kanak 3 tahun ke atas: Ambil 1 biji untuk selang 2 hari.
   iii.Untuk ibu mengandung pada trimester ke-3: Ambil 1 atau 2 biji sehari
   iv.Untuk menguruskan badan : Ambil 3 biji sehari

2. Bagaimanakah fungsi Omega Guard untuk kanak-kanak?
Omega Guard membantu untuk meningkatkan sistem imun kanak-kanak 
yang masih rapuh. Selain itu, ia membantu mengoptimumkan fungsi otak 
disebabkan kandungan EPA dan DHA iaitu meningkatkan kecerdasan otak. 
Omega Guard juga membantu mengurangkan alahan ataupun alergik seperti 
tidak boleh makan makanan laut. Ada juga feedback daripada customer yang 
mana anak mengalami asma semakin sembuh dengan Omega. Sebab Omega 
melancarkan perjalanan darah.

3. Omega Guard adalah agen pemecah lemak yang baik? 
Betul ke untuk kuruskan badan?
Ya memang betul. Selain Lecithin, Omega memang juga membantu 
memecahkan lemak-lemak dengan cepat disebabkan kandungan Omega 3 
iaitu asid lemak (fatty acid) bertindak balas dengan hormon Leptin untuk 
bantu pembakaran lelemak.
Selain itu, ia bertindak untuk meningkatkan kepekatan insulin.

4. Omega Guard membantu mereka yang mengalami buasir?
Ya memang membantu. Iaitu dengan mengurangkan dan mengecutkan 
kebengkakan di sekitar anus disebabkan meneran semasa membuang air besar. 

5. Adakah Omega Guard membantu pengidap sakit jantung? Bagaimana?
Ya memang membantu iaitu dengan mencairkan darah malah jika 
diambil secara konsisten mampu mengurangkan sehingga 30% risiko 
kematian kepada pesakit jantung. Peranan Omega 3 adalah untuk  
mengelak dan merawat sakit jantung. Lemak baik ini boleh merendahkan 
paras keradangan (inflammation), merendahkan triglycerides dan mengelakkan 
darah tersumbat yang boleh membawa maut.

6. Bolehkah warga emas mengambil Omega Guard?
Boleh dan sangat disarankan. Kerana ia membantu dan dapat mengurangkan 
sakit sendi yang biasanya dialami pada pada lutut dan pinggang. Malah gabungan dengan Advanced Joint Health Tablet (AJHT) Shaklee memberi kesan yang positif pada penyakit saraf. Selain itu, dapat menguatkan memori dan mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit Alzahemir. 

7. Ada pantang larang tak bila ambil Omega Guard nie?
Tiada pantang larang pun. Melainkan jika ada ambil ubat daripada doktor pastikan jarak pengambilan di antara 2-3 jam bagi mengelakkan gangguan penyerapan. Selain itu,minum banyak air kosong antara 2-3 liter sehari yea. 

Jika anda ada sebarang pemasalahan yang lain seperti diatas dan inginkan consultation mengenainya boleh hubungi saya ataupun untuk memesan di:

Wanna
Sms/Whatsapp  016 441 5473

Butir nangka yang takde nangka dan butirnya hihi

Salam petang semua.
Harini rasa nak  makan butir nangka, makanan kegemaran saya bila puasa. Ada orang panggil puteri mandi, seri mandi..semua tu sama la

Jom saya share resepinya


Monday, 7 July 2014

Vivix adakah membantu cancer???

Sekarang ni ramai yang terdedah dengan risiko penyakit kronik...sekarang ni, tak pelik dah...dengan faktor persekitaran, pemakanan dan makanan yang kita makan, semua tu boleh menyumbang kepada penyakit-penyakit yang kita hadapi sekarang.
Sekarang nak cari makanan yang bebas kimia pun susah kan. Kalau ada pun mesti lebih mahal dari biasa.

Banyak testimoni yang ada berkaitan dengan vivix membantu masalah penyakit kritikal ni. Harini saya nak share satu artikel yang berkaitan --> Bagaimana vivix membantu masalah tersebut.




Jelas kan dari artikel tersebut..radikal bebas menyebabkan sel2 kita rosak dan musnah..inilah kanser..jadi antioksidan sangat penting pada ketika ini iaitu untuk menghalang radikal2 bebas tadi daripada terus merosakkan sel sel yang masih sihat.

Vivix merupakan satu2nya formulasi unggul hanya dari Shaklee. Tempat lain takde ye..hanya dari Shaklee..dan jika perlu adaa ingatkan, syarikat ini telah wujud sejak 50 tahun lebih lagi dan multivitamin pertama dari Shaklee tahun ni dah masuk usia 100 Tahun..dan, inilah satu2nya syarikat makanan tambahan yang masih bertahan dengan produk2 nya yang berkualiti sehingga sekarang..bukan setahun dua pastu lesap..no no..tanyalah nenek mak ke..insyaAllah diorang kenal Shaklee.



Nak diceritakan kelebihan Shaklee memang banyak..tapi jika anda nak betul2 kenal, anda harus cuba sendiri..saya dah cuba VIVIX..bukan sebab ada kanser, tetapi sebab saya merasakan sel2 saya kurang sihat


VIVIX ni umpama keajaiban dalam satu botol..dan dia memperbaiki sel dari peringkat DNA lagi..dan kita semua maklum bahawa binaan asas manusia ialah sel, jadi penyakit juga berasal dari sel2 yang tidak sihat..jika masalah di’tackle’ dari akar umbinya, pastinya hasil selepas itu sangat hebat kan..so tepuk dada ..fikirkan sendiri..


Pertanyaan lanjut, hubungi:
Wanna 
SMS/whatsapp 016 441 5473

Sunday, 6 July 2014

Bekas Pengacara NTV 7... cancer survivor. How he able to survive?

Biasa kalau sebut cancer, chances untuk hidup tu tak lama...tapi...Master Lau Chu Chian ni boleh survive dari kanser paru-parunya.

Semuanya terjadi lepas dia ambil Vivix.
Kehebatan vivix ada disiarkan di media. Klik link  ---> Vivix dalam Media

Di kala pesakit-pesakit kanser, SLE, diebetes, strok dan penyakit kronik yang lain sedang bertarung nyawa untuk terus hidup, vivix mampu memberikan sinar harapan kepada mereka dan dengan izin Allah s.w.t ramai yang dah pun sembuh sepenuhnya. Alhamdulillah.

Cuba lihat..betapa gembiranya dan sihatnya Master Law Chu Hian yang dulunya penghidap kanser. Beliau adalah cancer survivor dan bekas pengacara NTV7. Saya sendiri tergamam bila beliau umumkan usia beliau yang telah pun mencecah 50 tahun waktu di National Conference Shaklee bulan Jun 2013 yang lepas. Berapa kali saya tanya husband..betul ke?? Takut saya tersalah dengar! Memang tak sangka dengan badan yang fit, begitu bertenaga dan awet muda! Anda lihat dan nilaikan sendiri.

Penghidap kanser


testimoni vivix



Master Law Chu Hian dan vivix



Anda mahu juga rasa sihat dan bertenaga? Rebut peluang untuk cuba vivix bulan ini (July 2014) pada harga promosi! Ya..hanya bulan ini sahaja yer..Anda mampu jimat lebih dari RM100! Hubungi saya sekarang untuk harga promosi.

Beli 2 botol vivix..anda LAYAK untuk mendapatkan KEAHLIAN SHAKLEE PERCUMA! (Worth RM65)

Hubungi Wanna
Sms/Whatsapp  016 441 5473

Vivix dalam media

Maklumat mengenai Vivix ada disiarkan di media dalam ruangan Mega Fokus dan Haraian Metro.
Klik gambar untuk lihat lebih jelas

vivix_utusan


Powerful Results to Slow Aging at the Cellular Level!!!
———————————————————————-
Pelbagai kajian makmal dan juga kajian serta ujian klinikal membuktikan kandungan di dalam VIVIX melambatkan proses penuaan sel melalui 4 cara berikut:

Mempertahankan sel (Improve cell defense)
Memberi tenaga kepada sel (Increase cell energy)
Memperbaiki sel (Promote cell repair)
Meningkatkan prestasi sel (Optimize cell performance)

Dengan hanya 1 sudu teh setiap hari, tahap kesihatan anda akan meningkat hari ke hari..
Insya Allah..Harga Pasaran RM475. Jadi, saya sangat galakkan anda jadi ahli untuk lebih jimat.

Hubungi Wanna
SMS/whatsapp  016 441 5473
E-mail: kioskvitamin.blogspot.com

Saturday, 5 July 2014

Perlukah anak kita ambil minyak ikan a.k.a Omega-3 ???

Sebelum ni saya ada terangkan apa pentingnya Omega-3 kepada janin.
Perlukah Omega-3 ni diteruskan bila anak membesar dan bersekolah? Cuba ibu-ibu ingat kembali, masa kecik punyalah kita nak anak kita dapat keperluan yang cukup, minum susu Neurogain sebab nak DHA untuk bayi kita dalam perut, bila dah kenal shaklee, ibu tukar ke OmegaGuard pulak sampai masa menyusu badan pun ambil OmegaGuard...kesannya, Alhamdulillah anak-anak sihat, bijak.

Cukup ke setakat tu? Bila anak wean off, masuk preschool terdedah dengan segala macam makanan, junk food lagi, fast food lagi...agak-agak ibu dalam makanan harian mereka ada tak sumber DHA atau Omega-3 dari sumber ikan laut dalam??? Ikan pun jarang ambil, yang banyak nya ayam..kan? :)
Jawapanyaaa tak cukup!!

Jadi nak buat macam mana??? Apa kesannya kalau kurang DHA pada anak kita???





Saya nak share harini apa kesan kalau kurang DHA dalam diet anak...harini nak bagi 3 jerr

# Low DHA level may impact kids ability to reading, memory & behavior

Kajian di Oxford University ke atas 500 anak berumur 7-9 tahun..shows it all! Takkan kebetulan lagi kot anak yang dietnya kaya DHA dengan hat jenis karnivor (aummm…makan daging jer kan) depa lagi lagi tinggi DHA dalam darah & kurang bermasalah dalam pembelajaran….

Kajian ke atas 500 pelajar sekolah menunjukkan kandungan Omega-3 dalam darah berkait rapat dengan "ability to learn" dan "behaviour"
-Paul Montgomery, Oxford University Centre of evidence based intervention

Betul kita sekadar ikhtiar…tapi kita ingat apa yang Allah bagi tu rezeki pada kita atas ikhtiar dan doa…nak ikhtiar macam mana? Sebab tu pengambilan Omega 3 penting untuk anak anak kita.

We never knew…ADHD, dyslexia, dysratia, slow learner ke…kerap mengantuk ke anak kita….so sebagai ikhtiar..bagi la depa makan ultra pure fish oil gitu…sebab apa? Sebab tengok kemampuan kita..mampu tak kita sebagai ibu bagi 2-3 serving ikan laut dalam yang kaya Omega 3 & tak tercemar. Bahaya jugak makan ikan besar besar ni kerap..especially kalau kita tak tau asal usul ikan tu.


#2 Children Who Is Taking Omega 3 As Infant Scores Higher Intellegence; Learning and Vocabulary At Age 3-5

Eh macam tu ke?? 
Sure lepas ni, ibu-ibu yang ambil OmegaGuard masa mengandung dan menyusu mesti merasa lega sebab dah bagi yang terbaik di masa-masa kritikal perkembangan otak anak. 
hahaha. Best tak? Ibu mana tanak anak keciknya bijak, petah kan? Apa lagi kalau kita nak anak anak bijak kita membesar sebagai hafiz atau hafizah….Didikan kan bermula dari alam rahim….

Memang dari awal lagi ibu bagi Omega 3…tapi kesannya at peak bila anak umur 3 -5 tahun tau..which is masa anak2 kat tadika. InsyaAllah life long journey starts here…kena plak dengan teaching method yang sesuai untuk develop kognitif skills si anak bukannya yang exam oriented…it is a really good headstart in their life kan.
Ada masa nanti saya share kan macam mana nak stimulate thinking skill anak-anak :)


#3 Omega 3 Found to Alter or Boost Brain Function


Kajian ke atas 33 kanak kanak lelaki umur 8-10 tahun yang keja dia dok main video game jer manjang selama 2 bulan really a shocking discovery gitu. Ibu aware kan kesan video game pada anak anak? Perasan tak anak lelaki sangat mudah addicted to games mcm ni.

Saya ada kawan yang share kan pengalaman dia dengan anaknya:
"I was battling dengan Iyad since umur 2 tahun smp la lately sebab Ipad/ Ipod/ lappy games!!!! Very addictive you all! Hish yang tak best tu exposure too this kind of environment may affect child development…1 info yang mama penah baca from a child expert gadget games are not healthy..it may cause ADHD & cognitive disorder…si kembar adik mama penah jadik cikgu tadika kat Tadika Little Caliph Kulim @ Tadika Bijak Makmur story kat mama..anak anak yang sepanjang hidupnya exposed to gadgets susah nak belajar…bak kata child expert ni la…”bila ada hands eye coordination then the kids motor skills will evolved..elese the brain comnection weaken and you loose the ability"
Sangat takut kan kesan dia.

Apa plak kaitan dengan Omega 3? Berbalik pada research tadi pengambilan omega 3 membantu meningkatkan brain cortisol activity shown by MRI gitu….padahal placebo group yang tak ambil omega 3 menunujukkan brain activity reduction.

Bayangkan anak anak yang minds kurang stimulate shows better response ..anak anak yang kita belai n tatang insyaAllah lagi responsive…tambah pulak dengan doa ibu yang sangat makbul….Amin.


Sebab tu la scientists kata Omega 3 bagus untuk reverse masalah ADHD, dyslexia dan sebagainya…Anak anak sihat sure lagi pintar. Tak gitu?

So, sebelum terlambat...nak Omega-3 superb...jom telan OmegaGuard.

Hubungi Wanna,
kioskvitamin@gmail.com
SMS/whatsapp  016 441 5473

Friday, 4 July 2014

Kencing Manis sembuh 100%...Bukan omong kosong.

Diabetes atau kencing manis...boleh sembuh kah? Testimoni ni membuktikannya



Adakah orang tersayang anda mengalami masalah diabetes? Hanya mereka yang mengalaminya sahaja mengetahui betapa kesukarannya kan. Tidak semua penyakit tiada ubatnya, mari kita sama-sama baca pengalaman En. R Jitendra yang telah bebas dari diabetes.


En. R Jitendra merupakan penghidap Diabetes sejak 14 tahun yang lalu. Kadar gula dalam darah ialah 15.5, tetapi kini setelah mengambil VIVIX Shaklee selama 7 bulan secara konsisten, kadar gula dalam darah telah menurun kepada 4.8 dan beliau telah bebas dari Diabetes. Kata beliau “ Kini saya dapat menikmati kehidupan saya dengan penuh gembira dan hebat; terima kasih VIVIX”


Persoalan?

 BAGAIMANA VIVIX DAN RESVERATROL BERFUNGSI SEBAGAI PENAWAR DIABETES?

Terdapat 2 cara resveratrol membantu pesakit diabetes/kencing manis:

1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin:

Rintangan insulin adalah satu daripada faktor penyumbang utama diabetes/kencing manis. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh memberhentikan diabetes/kencing manis.
Apabila tubuh kita hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal aras gula dalam darah. Jadi resveratrol pula mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin oleh itu mengurangkan amaun insulin yang diperlukan untuk mengawal aras gula dalam darah.


2. Mengaktifkan enzim yang sangat berkuasa dalam tubuh kita.

Untuk mencegah atau menyembuhkan diabetes/kencing manis, satu enzim iaitu dikenali sebagai enzim SIRT1 mestilah diaktifkan yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan enzim.

Saya kongsikan juga pengalaman pengguna lain:

vivix dan diabetes

vivix dan diabetes

Bulan ni PROMOSI vivix....WAJIB la dapatkan kalau mak ayah anda ada kencing manis.
Sangat berbaloi...Beli 6 free 1, Free lagi membership, Dapat bonus lagi tengah bulan depan.
Nak dapatkan 2 botol pun boleh, dengan free membership. Nak tau harga hubungi saya ye. :)

Mana nak dapat Vivix ni? anda boleh pm saya di fb
atau sms/whatsapp/wechat  016 441 5473




Thursday, 3 July 2014

Penghidap kencing manis perlu kawal pengambilan karbohidrat. Kenapa?

Semalam share 
Sebab karbohidrat akan meningkatkan kandungan gula dalam darah. Makanan seperti nasi dan roti putih adalah sumber karbohidrat yang tinggi.

Sebab tu anda kena kawal pengambilannya. Kalau nak makan juga roti, pilih roti gandum atau bijiran penuh. Tapi yang ni, mahal sikit la. Biasa lah kan, kalo yang organik, yang bagus tu selalunya memang berharga sikit. :)

Kenapa perlu elak roti putih? 
Sebab...roti putihmudah dihadam dan  perlukan masa yang singkat untuk ditukarkan kepada gula.

Bila kita makan nasi dan roti putih, oleh sebab cepat sangat penghadamannya, kandungan gula dalam darah akan naik. Anda yang ada kencing manis akan ada masalah kalau ini terjadi. Sebab badan kurang hormon insulin untuk bakar gula dalam darah. 

Tapi kalau makan roti bijiran dan gandum penuh, ini tidak akan terjadi sebab badan akan ada masa yang lebih banyak untuk hadamkan, gula dari roti tersebut dilepaskan perlahan-lahan. Kandungan gula dalam darah takkan naik dengan segera.

Tips Kesihatan Memilih Makanan Yang Lambat Dihadam
Bila anda beli roti, contoh Gardenia, ada label akan tunjuk indeks glisemiknya. Lagi rendah nombor tu, lagi lambat dihadam. Dan lagi lama perut kita akan kenyang. 

Yang tak bestnya, roti yang rendah indeks glisemiknya, lebih mahal harganya dari roti putih biasa. Macam ESP dan madu, Indeks glisemiknya rendah. Lambat dihadam. Sebab tu bila kita makan, akan rasa kenyang lebih lama. Siapa nak diet, elok ambil untuk kurangkan berat badan.


ESP Shaklee
Yang BEST nya...ESP ni boleh dicampur dengan apa2 minuman kecuali yang bergas dan berkafein. Campur dengan jus pun sedap tau :)

Kalau anda nak nak lagi bagus kesan dia, boleh amalkan VIVIX Shaklee. Saya share testimoni dulu, post akan datang saya akan share pasal vivix pulak. :)

Bulan ni PROMOSI vivix....WAJIB la dapatkan kalau mak ayah anda ada kencing manis.
Sangat berbaloi...Beli 6 free 1, Free lagi membership, Dapat bonus lagi tengah bulan depan.
Nak dapatkan 2 botol pun boleh, dengan free membership. Nak tau harga hubungi saya ye. :)



Mana nak dapat ESP ni? anda boleh pm saya di fb
atau sms/whatsapp/wechat  016 441 5473
Special price dan ada gift untuk anda yang oder dengan saya. :)





Saturday, 28 June 2014

Gastrik bila puasa? Cubalah...

Assalamualaikum, selamat pagi semua.

Salam Ramadhan. Selamat berpuasa semua :D

Pagini saya nak share pasal gastrik. Ada custemer tanya saya pasal suplemen yang boleh diamalkan oleh orang yang ada gastrik semasa berpuasa. Akak ni dah tak tahan pedih ulu hati dan sakit perut setiap kali berpuasa.

Saya suggestkan produk ni. Memang bila menjelang puasa Set Mighty 3 Gem ni paling glemer dicari. Malah pernah habis stok sekejap di branch Shaklee.


Meh saya share kebaikan setiap produk

Performance drink :

 ~~>   Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
 ~~>    Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
 ~~>    Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
   ~~>  Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
 ~~>    Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
 ~~>    Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.
 ~~>    Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
 ~~>    Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
 ~~>    OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
 ~~>    Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.


Energizing Soy Protein (ESP) :

   ~~>  Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.  
  ~~>   Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.
 ~~>    Membekalkan tenaga.
 ~~>    Memberikan rasa kenyang. 
 ~~>    Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat.
 ~~>    Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit.
 ~~>    Membanyakkan susu badan (milkbooster).
 ~~>    Membantu mengekalkan kepejalan otot.
 ~~>    Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal.
 ~~>    Mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat.

Meal Shake : 

  ~~>   Ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tp dlm bentuk serbuk.
 ~~>    Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
  ~~>   Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
   ~~>  Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
 ~~>    Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
 ~~>    Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
  ~~>   Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.

Apa kata mereka yang dah cuba?






Set ni boleh tahan sampai 2 bulan dan diambil seisi keluarga.
Kalau anda berminat, terus sms/whatsapp wanna 016 441 5473.

Monday, 23 June 2014

Tips untuk cukupkan 2 liter air dan elak susu badan merudum ketika berpuasa

Assalamualaikum semua, harini saya nak share tips seperti tajuk.

Semalam saya buka satu post di fb wall saya, berbunyi begini

33○C...panas betul cuaca sekarang...kalau bulan puasa, menyusu badan, lagi kering rasa.
Kurang air dalam badan, mata rasa berpinar.

Kawan2 ada tak ibu menyusu? 
Saya nak share tips macam mana nak cukupkan 2 liter air kosong masa berpuasa dan cara nak elak susu merudum masa berpuasa.

Cer komen 'saya'
Cukup 10org saya share tipsnya. 

Alhamdulillah ramai yang nak tau tipsnya, malah ada juga ibu yang bukan menyusu pun nak tau juga. Saya ucapkan terima kasih kepada anda yang berminat. :)

Saya share tipsnya sekarang, agak panjang sikit ye.
Terima kasih kerana luangkan masa anda. Saya pasti anda akan dapat tips yang berguna darinya.

tips untuk cukupkan 2 liter air dan elak susu badan merudum ketika berpuasa.

Saya kongsikan sedikit sebanyak tips ketika berpuasa bagi mengelakkan susu merudum.

(1) Pam secara konsisten mengikut jadual pam yang sama seperti sebelum Ramadhan

Mungkin ada yang mengatakan tidak larat untuk pam kerana penat dan jika pam pun susu saya nampak sangat berkurang. Fikirkan kembali. Badan kita tidak mengenal samada anda sedang berpuasa atau tidak. Apa yang penting dalam penghasilan susu badan adalah demand (permintaan) untuk menghasilkan susu yang berpanjangan dan konsisten. Bayangkan jika sebelum ini anda pam sebanyak 3 kali di pejabat dan mendapat 4 oz setiap sesi dan selama sebulan di bulan puasa, hanya pam sekali atau 2 kali sahaja. Sudah tentu lama kelamaan demand akan berkurang dan susu badan pun akan merudum.

Nasihat saya : Jangan MALAS untuk pam ketika berpuasa kerana kesannya selepas bulan puasa nanti.

(2) Bersahur dengan minuman berserat tinggi, berprotein dan juga kurma

Pengambilan protein ketika bersahur akan membantu untuk mengekalkan tenaga yang berpanjangan. Penat di siang hari mungkin menyumbang kepada rasa malas anda untuk mengepam. Kalau kekal bertenaga, mesti badan pun segar dan tidak lemah kan?? Selain itu, KURMA adalah makanan penggalak susu kerana kandungan serat yang tinggi serta kandungan glukosa yang turut menyumbang kepada tenaga anda.

(3) Elakkan untuk mengambil kaffein semasa waktu sahur

Pengambilan kaffein seperti teh dan kopi semasa waktu sahur akan menyumbang kepada kesan deuratik di mana pundi kencing akan cepat penuh dan anda kerap membuang air kencing. Akibatnya badan akan kehilangan air dengan kadar yang cepat dan anda mengalami dehidrasi. Badan pun akan mula letih dan melepek sahaja.

(4) Pengambilan air secara berdikit-dikit semasa malam hari

Ramai yang silap dengan minum air secara banyak ketika waktu sahur yang kononnya untuk mengelakkan badan kehilangan air sedangkan tindakan itu memberikan kesan deuratik sama seperti pengambilan kaffein. Apa yang perlu anda lakukan adalah minum secara berdikit-dikit air kosong daripada waktu berbuka sehingga waktu sahur.

Tips mudah utk habiskan 2-3 liter air semasa berpuasa Ramadhan nanti.

1. Semasa berbuka, mulakan dengan minum segelas air kosong suam. 
Elakkan minum air berperisa dan berais lebih dari 1 gelas. Lebih banyak air berperisa dan berais anda minum, semakin kuranglah anda meminum air kosong 
2. Semasa solat tarawih, bawalah sebotol air kosong : 500 ml atau 1 liter dan teguklah antara salam between rakaat.
3. Semasa tidur, amalkan membawa botol air kosong dan diletakkan di meja sisi katil anda...teguklah apabila terjaga malam.
4. Semasa bangun sahur...jika anda berazam untuk beramal di sepertiga malam, amalkan seperti anda bertarawih.
5. Minumlah air kosong dengan tertib. 
Bagaimana tertib tu? Kenapa perlu tertib? 
Ahaaa!! Jika tidak tertib...anda akan ke tandas dengan sangat kerap selepas sahur tau!
*teguklah air sebanyak 3 teguk dan berhenti seketika. BErnafaslah dengan teratur 3 kali dan ulanglah semula...
*jangan minum berdiri

Rasa berat nak cukupkan jumlah air tu....Jom cuba minuman ni.....In Shaa Allah membantu...
Minuman ape ni....ini adalah Shaklee Performance Drink .....perisa oren....sedapppp
boleh minum waktu sahur dan ia akan membantu mengekalkan cecair dalam badang seharian berpuasa.

(5) Pengambilan supplement yang membantu kekal cergas

Walaupun kita berpuasa, tidak bermakna kita hanya perlu baring tidur atau duduk sahaja tanpa perlu membuat kerja. Aktiviti harian masih perlu dilakukan seperti biasa dan untuk memberikan tenaga. Pengambilan supplement sangat-sangat membantu untuk bertenaga di samping mengekalkan penghasilan susu badan.

Apakah makanan tambahan yang SESUAI semasa berpuasa, SELAMAT & TERBUKTI SECARA KLINIKAL?

Anda boleh mencuba Set Mighty 3 Gem. Ianya terdiri drpd 3 jenis produk iaitu Energizing Soy Protein, Meal Shake & Performance Drink.

Mighty 3 Gem Persediaan Awal Berpuasa Untuk Ibu Hamil & Ibu Menyusu

ESP (perisa natural vanilla) : – Membekalkan tenaga & memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Menyediakan tenaga yg berkekalan dan membantu menahan rasa lapar menerusi bekalan sumber tenaga yg konsisten.

MEALSHAKE (perisa french vanilla) : ‘Easy-On-the-Go Meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian. Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.

PERFORMANCE DRINK (perisa natural orange): – Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah. Membantu mengelakkan rasa dehydrate akibat kurang minum air ketika sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal mampu menyokong tahap hidrasi berbanding air.

Set Mighty 3 Gem juga SESUAI UTK SESIAPA SAHAJA yg ingin mengekalkan tahap kecergasan semasa sedang berpuasa. Ibu menyusu dan ibu mengandung pun boleh.

Jika anda sudah mula risau dengan production susu anda, cuba lalukan tips-tips yang saya kongsikan di atas. 

Sebenarnya saya selalu juga tertumpas untuk bangun sahur awal dan santapan saya hanyalah kurma dan MINUMAN SAHUR EKSPRESS saya. Hendak tahu apa itu sahur ekspress?? 

Minuman sahur ekspress saya ialah Set Mighty 3 Gem tu lah. Amat membantu kecergasan dan penghasilah susu badan semasa berpuasa.

Jika anda berminat dengan set ini atau salah satu produk dalam set tu, boleh pm saya atau SMS/Whatsapp 016 441 5473.


Special price saya bagi untuk anda yang berminat, sepanjang bulan puasa ini. :D

Sekian, wassalam.


Thursday, 19 June 2014

Penapis air mobil moden

Siapa yang ada anak2 yang belajar di asrama atau ipt?

Pernah tak anda semak, adakah anak2 anda minum air yang bersih dan bebas dari klorin setiap hari?

Saya nak share ni. Dengan kemudahan penapis air mobil Shaklee ni, anda tak perlu risau lagi. Anda dan anak2 boleh menikmati air bersih setiap hari dan di mana anda berada.

Penapisnya disahkan oleh Persatuan Kualiti Air (WQA) dapat mengurangkan sehingga 99% plumbum serta berpuluh-puluh bahan pencemar lain yang boleh hadir dalam air dan merbahaya kepada kesihatan.

Setiap penurasnya dapat menapis sehingga 303 liter air.
Satu set didatangkan dengan 4 penuras yang diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang diproses menggunakan kaedah zeroemission, tahan lasak dan mesra alam sekitar.

Itu dulu secara ringkas. Wanna sambung lagi di post akan datang. Kalau berminat, boleh hubungi wanna.

SMS/whatsapp 016 441 5473.


Sunday, 8 June 2014

Phytocol ST bantu penghidap kolesterol tinggi

Anda penghidap kolesterol tinggi?

Sebelum ni saya cadangkan ambil OmegaGuard 3biji sehari untuk kurangkan kolesterol dalam badan.
Bulan ni Shaklee launch satu lagi produk yang sangat berkesan untuk kurangkan kolesterol iaitu Phytosterol-ST.

Phytosterol ni diperbuat daripada campuran phytosterol tumbuhan. Phytosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal lebih daripada 80 kajian dapat menurunkan kolesterol jahat dalam badan.

Macam mana ia bertindak?
Phytosterol menghalang kolesterol daripada diserap ke dalam salur darah dan dibuang dari badan kita.

Sebotol Phytosterol ada 120 biji.
Cara ambil, hanya telan 2 biji sebelum makan makanan yang berat, berminyak dan berlemak.

Anda boleh pm Wanna untuk dapatkan Phytocol ni. 
016 441 5473


Monday, 2 June 2014

Do vitamin e help make pimples go away faster???


Bacaan saya pagi ni:

Jerawat adalah hasil daripada tahap hormon meningkat yang menyebabkan kelenjar terlalu aktif. Ia menghalang terusan yang membawa minyak ke permukaan, memerangkap bakteria yang membiak, dan menyebabkan keradangan dan kerengsaan. Menurut American College of Osteopathic Dermatologi, " Walaupun jerawat mungkin tidak boleh diubati, ia boleh dikawal . " Ramai orang menggunakan vitamin E.

Vitamin E adalah antioksidan dan nutrien penting yang boleh melindungi sel-sel daripada kesan radikal bebas dan membantu mengawal jerawat. Ia boleh menjadi sebahagian daripada diet anda jika anda makan badam brokoli , kacang tanah , biji bunga matahari dan germa gandum. Menurut Pusat Sumber Jerawat Online, " Kajian telah menunjukkan bahawa vitamin E boleh membantu kulit pulih daripada parut jerawat dan mengurangkan kemunculan parut yang ditinggalkan oleh jerawat. "

sumber: http://www.livestrong.com/article/282680-vitamin-e-oil-for-acne/
=========================================
FAKTA Shaklee:
#1... Sebiji Vitamin E Complex Shaklee = 1kg Biji Gandum = 500gm Badam
#2...1 kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, jerawat dan jeragat. Ia mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot paha.
#3...Vitamin E Complex Shaklee lengkap dengan Selenium yang mengelakkan vitamin E menjadi toksik.
#4...Vitamin E Complex Shaklee Promosi sepanjang JUN 2014.
#5...Saya adalah pengedar sah Shaklee

Thanks 4 reading

Dulu tengok2 aje, sekarang alhamdulillah dapat merasa

Register Shaklee membership RM75 seumur hidup, tak ada renew2.

Dapat masuk secret group, 
di ajar cara nak jana side income dengan produk
diajar cara menjemput rezeki.
Peluang dapat income 4,5,6 dan 7 angka.

Oh, sungguh saya tak tau itu dulu. Saya hanya mahu makan produk sahaja.
Sorang demi sorang dapat genggam 5-6 angka bonus Shaklee.
Takkan tengok saja kan.

Saya cuba, buat secara online saje. Alhamdulillah bonus 4 angka dalam genggaman, menapak untuk capai 5 angka. 

Surirumah, cikgu, engineer, misi semua ada dalam group besar Jutawan.
Semua tak lepas peluang bonus yang ditawarkan Shaklee.

Anda mencari cara untuk tambah pendapatan keluarga? Anda patut cuba biz Shaklee.

Nak sembang2, jom.

Sembang line free:
Whatsapp/wechat/viber Wanna 016 441 5473
Mentor Shaklee saya
Di usia 34 tahun telah dapat menggenggam income 7 angka SEBULAN.
Semuanya tak mustahil dengan Shaklee.

Wednesday, 28 May 2014

Saiful Nang jutawan Disleksia

Harini saya nak share kata-kata dari seorang jutawan terkenal ---> Saiful Nang

"Saya hanya peruntukkan sekitar 3-4 jam waktu tidur setiap malam. Jika terlebih tidur, saya merasakan suatu kerugian dan tidak produktif"

-Saiful Nang (Jutawan Disleksia)
---------------------------------
Mentor Shaklee saya pun pesan yang sama. Malah jutawan lain pun cakap yang sama.
Tak sanggup berkorban, jangan mimpi untuk berjaya.

Berapa jam kita tidur setiap hari? Renung-renungkan lah.

Tuesday, 27 May 2014

Cuti sekolah...ke mana anda?

Pagi semua...harini bermula cuti sekolah, saya dah dapat 3 jemputan ke kenduri kawin. Kena planning baik-baik nak balik kampung ni.
Saje nak share dengan anda hantaran paling vogue abad ini hehe ok tak?



Apa planning anda cuti ni? Share sini tempat menarik yang anda plan untuk pergi. :D

Ok lah saya nak packing Meal Shake 2 tin, ada custemer order. Grab 2 terus sebab PROMOSI pun dah nak dekat berakhir ni. :)

Sunday, 25 May 2014

Sesi Mengejar Impian bersama insan hebat

Sesi menimba ilmu..
Sesi MI #1 Mengejar Impian "Mission I'm Possible"

Alhamdulillah 25hb May 2014 mencatat sejarah, saya dapat hadiri majlis ilmu bersama2 insan hebat dalam shaklee.


Poster saya bersama adik-beradik Shaklee di bawah naungan PM Cery


Upacara memotong kek menjadi upacara wajib bila ada sesi seperti ini


Inilah dia rakan2 seperjuangan di bawah susur galur kami



cucu Shakle saya yang tabah dan kuat. 
Akak doakan Dieyanna Nhdbaby sukses dengan Shaklee. Keep moving dear. Banyak dah tips yang dapat harini. Praktikkan ok 

Kawan-kawan di kawasan NILAI yang nak dapatkan Shaklee boleh COD dengan Dieyanna ye.


Thursday, 15 May 2014

Selamat hari guru buat guru di Malaysia

16 Mei hari untuk menghargai guru. Betapa berat pengorbanan guru, kadang2 kena jaga anak orang sampai anak sendiri pun tak terjaga.

Allah...Allah sedih saya bila ada yang kata macam ni:
"Guru kaki pukul, guru yang suka pukul budak patut dirai ke masa hari guru ni?"

Saya tak de idea...ada ke guru kaki pukul?
Walau anak kita kena pukul sekali pun, mesti ada sebab...kalau saya lah, anak balik cakap kena pukul kat tecer, saya tanya balik abang buat ape sampai tecer pukul?
Anak jawab: tak siap keje sekolah, kacau kawan.
Saya: ha memang patut la kena pukul. Tak dengar cakap tecer. Tecer pukul supaya abang ingat, keje kena siap.

Saya seorang guru, saya pun ada jugak pukul pelajar tapi dengan pembaris plastik 10cm ja. Niat kami nak diorang sedar, apa yang diorang buat tu salah.

Kat rumah pun kan...anda semua ada tak pukul anak? Kenapa?
Tanya diri sendiri.
Saya pun pukul anak saya bila diorang memang tak dengar cakap. Larang, buat jugak. 3-4 kali warning buat jugak, kena la.  Tapi xde la pukul kuat sangat, sekadar mengajar.

Takde nye cikgu saja2 nak pukul budak...kan?
Apa pendapat anda?

Sunday, 11 May 2014

Kejayaan milik yang berusaha..sama-sama kita daki puncak kejayaan

Selamat pagi semua...ini kisah Jumaat lepas,baru berkesempatan nak share kat sini :)

Dalam Shaklee, selain idola pertama saya PM CeryMamafaiz, saya sangat kagum dengan kejayaan Master Herny dan groupnya.

Alhamdulillah...Jumaat lalu saya dapat luangkan masa bersama mereka belajar sesuatu yang baru bagi saya.

Mereka berjaya naik ke ranking Master Coordinator dalam masa setahun...Hebat!
Kalau anda nak tahu income Master Coordinator bermula 5 angka....banyak tak 5 angka? uuuhh bagi saya sangat banyak dan 5 angka tu tak tergapai kalau bekerja makan gaji.

Dalam Shaklee, semakin tinggi pangkat, semakin besar bonus dan semakin kurang kerja kita...tak sama dengan kerja makan gaji.

Kalau anda tengah mencari side income...bekerja dari rumah tanpa keluar ke mana2? saya sarankan anda buat biz Shaklee. Marketing Plan nya sangat senang difahami dan senang diikut. Produknya terjamin BERKUALITI.

Saya sedang mendaki gunung-gunung kejayaan dalam Shaklee, jika anda berminat bersama saya, hubungi saya untuk saya bantu anda sama-sama kita berjaya dalam Shaklee. Berjaya untuk dapat FREEDOM dari segi kewangan.

Minggu depan saya akan adakan kelas untuk anak-anak buah saya. Hubungi saya jika anda berminat untuk mengetahui Marketing Plan Shaklee.

Wan Na  016 441 5473.


Thursday, 8 May 2014

Bahaya kanser usus...artis menderita

Terkejut dengan berita hari ini.
Enot dah setahun menderita kanser usus, kini di tahap ke 2.



Katanya dalam Sinar Harian, 8 Mei 2014,
“Pada mulanya memang saya ada rasa sakit tetapi saya biarkan saja hinggalah berlaku pendarahan ketika buang air besar. Kemudian saya ada berjumpa doktor dan disahkan mengidap kanser usus."

Pesakit kanser usus juga pada mulanya berasa dirinya sihat, malah gejala kerap sakit perut, tetapi tidak boleh buang air besar juga dianggap satu perkara normal. 

Pernah atau tidak anda terfikir bahawa sakit perut yang dianggap biasa itu mungkin akan disebabkan penyakit lain yang lebih besar dan serius sehingga boleh mengancam nyawa iaitu kanser usus?


Untuk pengetahuan, kita tidak boleh bersikap sambil lewa apabila berhadapan dengan situasi seperti itu. Sekali dua ia berlaku tidak mengapa, namun jika anda selalu mengalami masalah berkenaan, dapatkan pemeriksaan secepat mungkin untuk memastikan puncanya sebelum ia semakin melarat.

Punca sebenar kanser usus masih tidak diketahui dengan tepat, namun ia amat berkaitan dengan tabiat pemakanan dan gaya hidup seseorang. 

Pada wanita, kanser usus kini berada pada tangga ketiga selepas kanser payudara dan serviks. Bagi kaum Adam pula, inilah kanser paling kerap berlaku dan lebih membimbangkan, insiden kanser usus pada lelaki dan wanita semakin meningkat di kalangan individu berumur 40 hingga 50 tahun ke atas. 


Ia terbahagi kepada empat tahap. Tahap pertama, ketumbuhan yang bermula di bahagian dalam kolon atau rektum. Tahap kedua, ia merebak menembusi dinding usus dan rektum manakala tahap ketiga, kanser akan merebak menghampiri nodus limfa dan tahap keempat, kanser terus merebak ke bahagian lain tubuh seperti hati dan paru-paru. 

Perunding Pakar Bedah Am Damai Service Hospital (DSH) Dr Tan Liam Chwee berkata, peningkatan jumlah pesakit kanser usus ada kaitan rapat dengan tabiat pemakanan dan gaya hidup kita hari ini yang banyak mengambil daging, makanan ringan dan kurang serat serta tidak disusuli dengan senaman. 

“Walaupun tidak dilarang makan daging, namun biarlah pengambilannya secara sederhana. Kena perhatikan juga cara memasak daging. Kurangkan daging yang dipanggang, goreng dan daging proses seperti sate, burger dan sosej. 

“Ini kerana proses pembuatan dan memasak boleh mengubah struktur kimia dalam daging yang menyebabkan ia menjadi karsinogenik iaitu bahan yang menyebabkan kanser. Selain itu, pengambilan alkohol dan tabiat suka merokok juga menyebabkan risiko untuk mendapat kanser usus lebih tinggi. 

“Apa juga jenis kanser, ia sukar dikesan pada peringkat awal dan ketika tanda-tanda berkaitan mula dikesan, penyakit mungkin sudah sampai ke tahap yang serius. Tahap serius penyakit pula berbeza bagi setiap pesakit, bergantung pada saiz dan kedudukan sel kanser di dalam usus. 

“Dalam sesetengah kes, tanda yang muncul mungkin disebabkan situasi lain yang bukan kanser seperti yang disangka contohnya masalah keradangan usus,” katanya. 


Antara tanda penting kanser usus adalah apabila terdapat perubahan jadual (kekerapan dalam sehari atau seminggu) ke tandas, kerap ke tandas, tetapi masih rasa tidak puas, masalah sembelit dan cirit-birit saling berganti serta najis pula bercampur darah atau berwarna kehitaman. 

Nasihatnya, jika anda termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi, lakukan sesuatu untuk mengubah faktor risiko berkenaan. Perkara utama ialah mengubah tabiat pemakanan dengan melebihkan pengambilan serat. Cara paling senang ialah makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. 

sumber: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kanserususmeningkat/Article/index_html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...