Welcome Bloggers!

Terima kasih singgah ke teratak saya,
Alhamdulillah...di sini anda boleh dapatkan info mengenai: Vitamin Shaklee


Saya boleh dihubungi di:
Facebook: www.facebook.com/wanna.wzamry
FB Page: www.facebook.com/KioskVitamin1
SMS/Wassap 016-4415473
Email: wnorazlina@yahoo.com | kioskvitamin@gmail.com

Followers

Wednesday, 19 March 2014

Kena tau Indeks Glisemik kalau betul nak KURUS

Bila sebut Indeks Glisemik, semua pakat blurr...what is that?? 

Meh nak cerita sikit pasal GI ni.

Indeks glikemik (GI) mengukur kesan karbohidrat pada tahap gula darah. 

Karbohidrat yang terurai dengan cepat semasa pencernaan dan melepaskan glukosa secara cepat ke dalam darah mempunyai GI tinggi, 

sedangkan karbohidrat yang terurai lebih lambat, melepaskan glukosa secara berperingkat ke dalam aliran darah, mempunyai GI yang rendah. 

Makanan dengan GI rendah membuat kita kenyang lebih lama, ini merupakan pilihan yang baik bagi mereka yang mencuba untuk menurunkan berat badan.

Makanan berkarbohidrat secara umum dibahagikan kepada 3 kelompok, iaitu 
G.I Tinggi (melebihi paras 70), 
G.I Sederhana (antara 55 – 70), dan 
G.I rendah (di bawah paras 55).

Mengapa pentingnya untuk memahami konsep G.I?

Semakin tinggi nilai G.I sesebuah karbohidrat, maka semakin banyak insulin yang akan dirembeskan dek kerana tindakbalas karbohidrat tersebut. Ini menjurus kepada terjadinya fenomena yang dikenali sebagai “Insulin Spike”. Ketika fasa ini, insulin akan dirembeskan dengan mendadak pada kadar yang banyak, untuk membantu transportasi glukosa ke dalam sel.

Ini mengakibatkan paras glukosa dalam darah jatuh kembali dengan mendadak, dan otak akan mula berfikir bahawa badan kekurangan sumber glukosa, sekaligus memberikan isyarat bahawa tubuh badan masih lapar dan memerlukan lebih makanan, sekaligus mengakibatkan anda makan secara berlebihan kelak. Sekarang anda faham mengapa anda tidak pernah berasa puas atau kenyang setelah mengambil minuman/makanan yang manis?

Apa yang saya perlu tahu lagi tentang “insulin spike”?
Umum sedia maklum fungsi hormon insulin, iaitu sebagai hormon yang bertanggungjawab untuk 4 perkara berikut (disusun mengikut turutan):

1 – membawa glukosa ke dalam sel
2 – menukarkan glukosa kepada glycogen di dalam sel
3 – membawa glycogen yang berlebihan di sel untuk disimpan sementara di hati
4 – menukarkan glycogen yang berlebihan di hati kepada LEMAK

Memandangkan insulin adalah hormon yang bertanggungjawab kepada 4 proses biokimia di atas, maka secara teorinya, jika kita berjaya mengurangkan kadar rembesen insulin, secara tidak langsung kita sebenarnya berjaya mengurangkan risiko untuk karbohidrat yang diambil ditukarkan kepada lemak badan.

Maksudnya, untuk mengurangkan kebarangkalian terjadinya “insulin Spike”, kita haruslah memilih makanan ber G.I rendah, tak kah begitu ?

Benar.

Ini adalah contoh makanan berserta GI nya. Anda boleh rujuk kat sini Tahukah anda berapa Indeks Glisemik ESP?ESP mempunyai Indeks Glisemik 39...rendah kan :)

Haa...sebab ni lah ramai orang yang berjaya kuruskan badan dengan ESP. Ini adalah fakta yang telah di buktikan oleh ujian klinikal oleh para saintis

Maka, ESP ni amat sesuai bagi mereka yang mempunyai penyakit kencing manis, darah tinggi dan of course bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan

Hubungi saya untuk dapatkan harga yg istimewa.

Wan Na
SMS/Wechat/Whatsapp   016 441 54731 comment:

  1. kalau nak kurus memang kena study dulu, bukan main buta2 jer...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...