Welcome Bloggers!

Terima kasih singgah ke teratak saya,
Alhamdulillah...di sini anda boleh dapatkan info mengenai: Vitamin Shaklee


Saya boleh dihubungi di:
Facebook: www.facebook.com/wanna.wzamry
FB Page: www.facebook.com/KioskVitamin1
SMS/Wassap 016-4415473
Email: wnorazlina@yahoo.com | kioskvitamin@gmail.com

Followers

Monday, 24 September 2012

Alergi Sperma dan nutrisi

Pernahkah anda mendengar tentang alergi sperma?

Ya benar, dalam anggaran 5% wanita mengalami alergi sperma. Kesan yang biasa dihadapi ialah gatal-gatal, kulit rasa perit seperti terbakar, malah ada yang menyebabkan sesak nafas. Bahkan bukan itu saja, orang lelaki juga ada yang mengalami masalah alergi terhadap sperma sendiri. Di kalangan orang lelaki gejala ini dinamakan POIS.

Bagi pasangan yang mengalami masalah ini, mereka harus menjalani rawatan steroid dan rawatan kesuburan untuk mendapatkan anak, seperti IVF dan sebagainya. Rawatan untuk lelaki biasanya menjalani suntikan hyposensitization hingga menyebabkan tubuhnya imun  semula terhadap spermanya sendiri.

Sperma juga dikatakan mempunyai keistimewaan tersendiri. Tahukah anda mengapa pasangan yang bertengkar boleh bermesra kembali setelah melakukan hubungan suami isteri? Ini kerana sperma mengandungi hormon testosterone, estrogen, prolactin dan prostaglandin yang mempengaruhi mood wanita.

Bukan itu saja, sperma juga mengandungi Vitamin C, Vitamin B, Vitamin E, Zinc, kalsium, magnesium, potassium, zat besi serta beberapa vitamin dan mineral lain.

Oleh itu, bagi menghasilkan sperma yang sihat, seorang suami haruslah memastikan dalam diet hariannya terkandung zat2 di atas - terutaman zinc, vitamin C, vitamin B, zat besi, kalsium dan vitamin E! Terutama bagi suami yang merokok, kerana rokok boleh menghapuskan vitamin dalam badan.

Tugas buat isteri... Sediakan makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral buat suami dan keluarga.. untuk kebahagiaan rumahtangga juga ^___^

credit

Wan Norazlina [019-9824691]
Shaklee Independent Distributor
ID 880309
kioskvitamin@gmail.com
FB: Kiosk Vitamin
Blog: kioskvitamin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...