Welcome Bloggers!

Terima kasih singgah ke teratak saya,
Alhamdulillah...di sini anda boleh dapatkan info mengenai: Vitamin Shaklee


Saya boleh dihubungi di:
Facebook: www.facebook.com/wanna.wzamry
FB Page: www.facebook.com/KioskVitamin1
SMS/Wassap 016-4415473
Email: wnorazlina@yahoo.com | kioskvitamin@gmail.com

Followers

Thursday, 18 October 2012

Hyperhidrosis..berpeluh melampau?


Ada dikalangan kita yang menghidap penyakit ini tetapi tidak menyedari apakah penyakit yang dihidapinya. 
Teringat saya kepada kawan lama masa di universiti dulu..perempuan..tangan dia berpeluh sentiasa, waktu panas, dalam air-cond pun.

Harini ada pengguna Shaklee yang berkongsi pengalaman beliau:Pengalaman beliau membuatkan saya makin nak tahu apakah hyperhidrolisis.
Hasil google,inilah yg saya dapat.Saya kongsikan dengan anda ye.


Hyperhidrosis ini merujuk kepada penyakit di mana seseorang itu mengalami peluh yang berlebihan. Peluh ini tidak berkaitan dengan senaman yang kita lakukan. Sememangnya kebiasaan bagi kita berpeluh apabila berasa gementar atau takut. Namun bagi penghidap penyakit ini mereka akan mengalami peluh yang terlampau banyak sehingga boleh menitis. Walaupun penyakit ini tidak dikategorikan sebagai penyakit berbahaya namun ia memberi kesan psikologi kepada penghidapnya. Mereka akan berasa segan dan malu untuk bercampur dengan orang lain. Hal ini akan menyebabkan mereka sentiasa menyendiri dan mengalami tekanan. 4 bahagian utama berlakunya hyperhidrosis:

 muka
 tangan 
 kaki 
 ketiak 


 Punca penyakit hyperhidrosis : Punca sebenar tidak diketahui dengan tepat.

Kemungkinan disebabkan penyakit ekrin kalenjar peluh di seluruh badan tatapi paling banyak di tapak tangan dan kaki. 
aktiviti saraf simpatetik keterlaluan yang memberi rangsangan kepada kelenjar peluh yang normal.
warisan keluarga. (hyperhidrosis boleh diwarisi)Rawatan :

> ubat anti peluh.(ada kesan sampingan)

> ubat makan yang mengandungi ejen anti kolinergik.(ada kesan sampingan)

> kaedah pengionan.

> suntikan Botulinum Toksin A.

> Pembedahan endoskopi torasik simpatektomi (ETS). (99 peratus berkesan  

   pada masalah tangan,90 peratus ketiak berpeluh,dan kaki 70 peratus).


Jika anda ingin mencuba vitamin,seperti kawan kita dalam testimoni di atas, anda boleh ambil ini:


Vitamin B
Semua vitamin B, seperti B12, B6, B5 dan asid folik, membantu untuk mengurangkan peluh. Vitamin B mengurangkan berpeluh kerana ia membantu badan menyingkirkan sisa toksin darah dan dibuang melalui air kencing. Orang yang sangat toksik cenderung untuk berpeluh banyak kerana badan cuba untuk membuang toksin melalui kulit. Walau bagaimanapun, apabila sistem dalaman berfungsi dengan baik seseorang secara semula jadi akan berpeluh kurang kerap. Minum air, makan makanan yang sihat, dan mengambil vitamin B boleh membantu mengurangkan beban toksik pada sistem. Vitamin B boleh diambil dalam bentuk tambahan atau mereka boleh didapati dalam pelbagai makanan seperti pisang, telur, kacang dan sayur-sayuran hijau.Vitamin C
Vitamin C adalah vitamin yang menakjubkan atas sebab-sebab yang begitu banyak. Pertama sekali, vitamin C meningkatkan sistem imun, menjadikannya lebih mudah untuk melawan jangkitan dan virus. Vitamin C juga membantu untuk mendetoksifikasi badan. Toksin ditolak keluar melalui saluran penghapusan. Apabila toksin dikumuhkan seperti yang sepatutnya, badan akan berpeluh kurang kerap. Vitamin C boleh didapati dalam buah-buahan sitrus, lada hijau dan bijirin. Anda juga boleh mengambil vitamin ini dalam bentuk tambahan. Untuk hasil yang ketara mengambil 500 mg atau lebih vitamin C setiap hari.


Kalsium dan Magnesium
Apabila kalsium dan magnesium diambil bersama-sama kedua-dua vitamin ini boleh membantu mengurangkan berpeluh. Satu kekurangan magnesium dalam diet telah ditunjukkan menyebabkan bau badan dan peluh berlebihan. Walau bagaimanapun, magnesium memerlukan jumlah yang betul kalsium dalam perintah yang diserap dengan berkesan oleh badan. Kalsium dan magnesium perlu diambil bersama-sama untuk hasil yang terbaik. Kalsium juga boleh didapati dalam susu dan lobak merah, dan magnesium terdapat dalam banyak sayur-sayuran hijau ikan, dan telur.


Zink
Zink juga vitamin yang indah. Ia membantu untuk mengekalkan fungsi adrenal biasa. Zink telah ditunjukkan dapat membantu mereka yg mempunyai jerawat. Kekurangan zink boleh membawa kepada masalah seperti nafas berbau, bau badan dan jerawat yang teruk. Zink membantu untuk membantu metabolisme. Ambil 50 mg zink setiap hari bersama-sama dengan makanan keseluruhan pelbagai vitamin dan mineral tambahan.

Anda nak tahu lebih lanjut,boleh rujuk sini:
http://www.endsweat.com/hyperhidrosis-treatment-california-oregon-washington/
https://sites.google.com/site/supporthyperhidrosispatients/recent-news/whatvitaminsreducesweating


Jika anda nak cuba vitamin2 ni, sila contact saya:

Wan Norazlina [019-9824691]
Shaklee Independent Distributor
ID 880309
kioskvitamin@gmail.com
FB Page: Kiosk Vitamin

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...